Lalique Museum restaureert De Commanderij

Door admin

In opdracht van het Lalique Museum heeft aannemer Claus in de afgelopen week de steigers geplaatst rondom de oostelijke aanbouw en traptoren van De Commanderij.
De restauratie van deze delen van het oude Riddergebouw is mogelijk door een voorziening van de Ridderlijke Duitsche Orde (RDO) te Utrecht die De Commanderij 400 jaar in bezit heeft gehad.

De overgang van het Lalique Museum naar de oude Commanderij is dringend noodzakelijk doordat ieder jaar de bezoekersaantallen zeer sterk stijgen.
Met name de huidige tentoonstelling over Jan Toorop heeft een grote landelijke aantrekkingskracht.
Dit zal naar alle waarschijnlijkheid eveneens het geval zijn bij de aanstaande expositie over Marc Chagall waarbij veel onbekende particuliere werken getoond zullen worden.

De oostelijke aanbouw –die gelegen is aan de Herenstraat- zal geschikt gemaakt worden voor de blinde- en slechthorende bezoeker. Studenten van de HAN vervullen als eindstage een opdracht om het museum extra aantrekkelijk te maken voor deze doelgroep. Door de nieuwe toepassingen in het presenteren van de collectie zal daardoor iedere bezoeker een meer interessante tijd doorbrengen in het museum.
Uiteraard is het Lalique Museum op de nieuwe locatie geheel geschikt voor de gebruikers van een rolstoel en in de voormalige Ridderzaal van het hoofdgebouw zal de vaste collectie worden getoond.
De middeleeuwse traptoren is op dit moment nog niet toegankelijk. Deze toren zal in de toekomst op bijvoorbeeld monumentendag te betreden zijn vanuit de zijde van de Herenstraat.

De oorsprong van De Commanderij ligt in het jaar 1286 wanneer de Ridderlijke  Duitsche Orde  (RDO) het recht verwerft om pastoors te leveren voor de Doesburgse parochiekerk.
Hierdoor vestigt de commandeur van deze orde zich in Doesburg. De Commanderij  groeit daarna geleidelijk uit tot een groot complex.

In 1416 is sprake van een zaal en aan de Kerkstraat 13 staat tot de afbraak in 1573 een bij het complex behorende kapel. Na de reformatie blijft het complex in handen van de Duitse Orde.

De stad kocht in 1657 het gehele complex en heeft het ingericht  als weeshuis. Later is het gebouw  nog gebruikt als concertzaal, vrijmetselaarsloge, kegelbaan, bioscoop en pannenkoekenrestaurant.