fbpx

Openingstijden museum: Di t/m Zo: 11:30 - 17:00

Doesburg, Nederland

Gasthuisstraat 1, 6981 CP

Nu te zien – ‘Koninklijk Licht’ – Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique

Nu te zien – ‘Koninklijk Licht’ – Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique


KONINKLIJK LICHT 

Koninklijke geschenken en lichtontwerpen van René Lalique

René Lalique (1860 – 1945) wordt wel de Da Vinci van de juwelen- en de glaskunst genoemd. Als internationaal gevierd kunstenaar heeft hij werk geleverd aan Europese vorstenhuizen en de keizerlijke familie van Japan. Deze tentoonstelling geeft een beeld van de opdrachten die hij voor hen heeft uitgevoerd. Door de tentoongestelde briefwisselingen tussen opdrachtgevers en René Lalique, krijgen de bezoekers een interessant inkijkje hoe de opdrachten tot stand zijn gekomen. Daarnaast krijgt de bezoeker door de opstelling van de expositie een beeld van de context waarin de objecten destijds zijn geëtaleerd en gebruikt. Beelden en fotomateriaal tonen het werk in hun samenhang en oorspronkelijke setting.

Onder de getoonde objecten bevinden zich onder andere een kroonluchter en tafelornamenten (gedecoreerd met tulpen), die door het corps diplomatique in 1937 aan de toenmalige prinses Juliana zijn geschonken ter gelegenheid van haar huwelijk.

Het Britse koningshuis zal naast wijnglazen ook een tafelornament met verlichte basis – een zogenaamde ‘sur tout’ ofwel ‘pièce de milieu’ – uit 1938 ter beschikking stellen. Om de tafelschikking een
meer complete context te geven worden twee facsimile kandelaren getoond.

Ook zal het, in opdracht van Prins Asaka ontworpen, glazen paneel uit het keizerlijk paleis in Tokio te zien zijn. Vanuit het Zweedse koningshuis wordt een spiegel tentoongesteld uit 1912, die in het bezit is geweest van Victoria van Baden en koning Gustaaf. Daarnaast worden ontwerpen van René Lalique voor verscheidene hoge adellijke families geëxposeerd.


Het begin van Laliques carrière, die in het teken stond van het maken van juwelen, werd gevolgd door een samenwerking met de Franse parfumeur Coty. Fraaie parfumflacons werden voor Coty en andere parfumhuizen ontworpen. Geïnspireerd door deze flacons, ontwierp Lalique gaandeweg grotere parfumflacons in de vorm van vazen. Hij creëerde vazen met afbeeldingen, in het bijzonder van de vrouw, en was geïnspireerd door de zogenaamde ‘kleine natuur`. Als in 1929 in Amerika de economische crisis uitbreekt, zet Lalique vanaf 1932 eveneens een lijn van massaproductie op.

Daarnaast blijft hij werk voor gefortuneerde opdrachtgevers, zoals konings- en keizershuizen, realiseren. Met zijn opdrachtgevers, zoals de Japanse Prins Asaka, knoopt hij vriendschappelijke betrekkingen aan. Ook krijgt hij veel opdrachten vanuit de high society. Het blijvende succes van Lalique tijdens de crisisjaren kan dan ook verklaard worden uit het feit dat hij zich naast massaproductie ook op de puissant rijken heeft gericht, die substantieel minder last van de economische neergang ondervonden.

René Lalique heeft als creatief kunstenaar baanbrekende ideeën. Zo combineert hij een nieuw fenomeen als elektrisch licht met glas, zoals in het tafelornament met verlichte basis van het Britse koningshuis. Een ander voorbeeld hiervan is het excessief luxueuze passagiersschip de ‘Normandie’ dat op 29 mei 1935 zijn eerste trip maakte. Lalique leverde circa 90 ton glas aan ontwerpen die volledig van binnenuit verlicht waren. Hierdoor kreeg de ‘Normandie’ de bijnaam ‘het lichtschip’.

Eveneens ontwerpt hij gebruiksvoorwerpen, zoals tafelornamenten, glazen kandelaars en drinkglazen. Vernieuwend is zijn gedachte om een ‘bouwsteen’ van glas te creëren. Een zogenoemde ‘blue print’ wordt ontworpen als een glazen basiselement. Door deze basiselementen te ‘stapelen’ ontstaat bijvoorbeeld een deur of wand van glas. Het uitgangspunt is modulair hetgeen betekent dat men van kleine handzame onderdelen grote structuren kan bouwen, zoals met bakstenen een huis. De basiselementen kunnen verschillende functies vervullen. Zo kan hetzelfde element in een glazen tafel worden gebruikt als ook tegen een wand, waarbij in dat geval het object vanuit de achterzijde wordt aangelicht.


Rondom deze expositie vinden regelmatig lezingen plaats, waarbij ingegaan wordt op de ontwikkelingen die René Lalique heeft doorgemaakt met de nadruk op deze specifieke periode in zijn leven. Zo krijgt de bezoeker een beeld van de zakenman en kunstenaar René Lalique.


Klik hier voor meer informatie over de art deco, de art nouveau en het verschil tussen deze stromingen.

U KUNT ONS HELPEN MET HET BEKENDMAKEN VAN DEZE TENTOONSTELLING DOOR DE POSTER HIERONDER AF TE DRUKKEN EN OP EEN ZICHTBARE PLAATS TE HANGEN. HARTELIJK DANK! DE POSTER IS TEVENS GRATIS VERKRIJGBAAR IN HET MUSEUM. 

Koninklijk Licht

Top