Vaste tentoonstelling:

Het werk van de juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945)  is zeer verscheiden.
Lalique wordt ook wel de Da Vinci van de juwelen- en de glaskunst genoemd.
De objecten zijn vervuld van symboliek en “geheime” details. René Lalique heeft namelijk met de microscoop gewerkt.

Vanaf 1876 start de loopbaan van René Lalique met het vervaardigen van juwelen.
Vanuit de juwelen ontwikkelt Lalique zich naar de glaskunst. Aanvankelijk zijn dit kleine cire perdue objecten. Voor Coty en andere parfumhuizen ontwerpt Lalique parfumflacons.

Vanaf de Eerste Wereldoorlog vervaardigd Lalique vazen, schalen, lampen en zeer grote objecten die in opdracht voor zeer vermogende particulieren en bedrijven worden gerealiseerd.

In het museum is Doesburg is als vaste collectie een ruime doorsnede uit het werk van Lalique te bezichtigen. Gidsen geven de bezoeker een mondelinge toelichting op deze werken.
Daarnaast is er een mediaruimte in het museum waar men het proces van glasblazen in de huidige tijd kan bekijken.
In het gehele museum zijn touchscreens en ledschermen waarbij informatie wordt gegeven over de detaillering en de symbolieken achter de objecten.

.

Tijdelijke tentoonstelling:

“Art nouveau en Japonisme, een nieuwe golf”

Nadat de diplomatieke betrekkingen tussen Amerika en Japan hersteld waren door de conventie van Kanagawa in 1854, werd handel tussen het Westen en Japan weer mogelijk.

Keizer Meiji werd in 1868 geïnstalleerd en was zeer Westers georiënteerd.
Hij voerde in een enorm tempo grote maatschappelijke veranderingen door en Japan werd een moderne staat die kon concurreren met het Westen.

Amerika en Europa maakten als gevolg hiervan kennis met de Japanse prentkunst. Deze was beïnvloed door de Japanse staatsgodsdienst het ‘Shintoïsme’.
Shintoïsme gelooft in tegenstelling tot het Christendom, niet in god maar in de natuur.

Kunstenaars, zoals Van Gogh, Gauguin en Matisse, kregen Japanse prenten onder ogen. Zij waren onder de indruk en lieten zich erdoor inspireren.
De invloed van Japanse kunst was ook zichtbaar in de kunststroming “arts & crafts”, maar ook in de “art nouveau”, die eveneens is gebaseerd op de natuur.

Uiteindelijk lieten Japanse kunstenaars zich vanaf de jaren tien van de twintigste eeuw inspireren door Westerse kunstenaars. Er was in die zin sprake van een zekere kruisbestuiving.

Tijdens deze tentoonstelling zal er een keur van Japanse prenten uit de Meiji, Taisho- en Shôwa periode te zien zijn in combinatie met werk (facsimilés) van Chagall, Gaugain en Matisse. Daarnaast zijn er originelen van Breitner, Mesdag, Mankes, Van de Velde, Horta, Mucha, Lalique en Van Dongen te zien, alsook een grote collectie twintigste eeuwse Japanse prenten uit de Nihon-no-Hanga collectie.

Deel twee van de art nouveau tentoonstelling zal van start gaan teneinde de verbanden tussen alle eerder genoemde kunststromingen zichtbaar te maken.

Een groot aantal objecten is uit internationale particuliere collecties en heeft nog niet eerder het daglicht gezien.

Er zijn wederom werken van het “Metropolitan Museum of Art” uit New York, andere musea en privécollectioneurs naar het Lalique Museum in Doesburg gekomen.

Een tentoonstelling van 19 juni 2016 tot en met 24 juni 2017

KLIK HIER ALS U MET EEN GROEP EEN ARRANGEMENT MET PIANORICITAL EN LUXE LUNCH WILT BOEKEN IN HET LALIQUE MUSEUM 

RESERVEREN:
Mail naar info@musee-lalique.nl of naar het contactformulier op de website om u aan te melden op een van de opgegeven data.
Het museum neemt dan contact met u op.
Voor meer informatie: 0313-471410.